logo

Søk

Du er her:

 

vox.no 17.06.14

Faglig påfyll, vandring blant fagguruer og forståelse for hvordan politikk påvirker karriereveiledning. Det er noe av utbyttet de norske deltakerne på årets IAEVG-konferanse trekker fram.

– Stort faglig utbytte

Gøril Erikstad og Sonja Susnic .
Gøril Erikstad og Sonja Susnic.

IAEVGs karriereveiledningskonferanse er akkurat overstått. Med 1 200 deltakere og over hundre programposter er dette en av de største konferansene på feltet. Canada var årets vertsland. Vi har snakket med tre nordmenn som var i Canada om hva de fikk med seg og hvorfor de oppfordrer andre til å delta i framtiden.

Gøril Erikstad og Sonja Susnic fra Karrieresenteret i Vestfold

Gøril og Sonja deltok på konferansen for tredje gang.

– Hvilket utbytte har dere av konferansen?

Sonja:

– Jeg har likt workshopene med en blanding av teori og praksis aller best, særlig en om å bygge håp gjennom arbeid med historier, og en annen om kaosteori og karriereutvikling. Vi har fått prøve øvelser og blitt veiledet av andre. Jeg reiser hjem med maler som jeg kan tilpasse og bruke i min jobb.

Gøril:

– Det å få løftet blikket, se internasjonale trender og betydningen av politikken i de ulike landene. Det er også ekstra fint å kunne høre de store guruene. Nå var Norm Amundson og Spencer Niles blant hovedforeleserne og det var artig, for de har vi har hørt og lest om på veiledningsstudiet. Professor Gideon Arulmani fra India som vi ikke hadde hørt om før, snakket også godt om kulturelle aspekter og forskjeller og likheter i veiledning i ulike deler av verden.

– Er det noen temaer som var høyere på agendaen her enn i Norge?

Gøril:

– «Social justice», eller hvordan bekjempe sosial ulikhet, har vært et viktig tema på alle konferansene vi har vært på, og som det ikke snakkes så mye om i Norge. Det er jo kanskje fordi vi har et såpass homogent og demokratisk land, men kanskje vi burde hatt det litt lenger fram.

– Vil dere anbefale andre norske veiledere å delta på disse konferansene?

Gøril:

– Ja, det vil jeg! Det er vel anvendt tid og penger. Det er viktig å få påfyll på et godt faglig nivå. Dessuten blir vi fort opptatt av det samme i Norge og prater mye om det; her møter vi et enda større mangfold.

Sonja:

– Ja! Konferansen gir mye som vi ikke har mulighet til å få på den måten i Norge. Det er veldig internasjonalt så du kan få praktisk inspirasjon fra alle verdenshjørner i tillegg til teoretisk påfyll.

Clare SevilleClare Seville, rådgiver i videregående skole

Clare var på konferansen for første gang, og ledet blant annet en workshop om gruppeveiledning.

– Hvilket utbytte har du av denne konferansen?

– Det var skjerpende og motiverende å holde workshop selv. Jeg fikk gå dypere inn i det jeg holder på med og tenke enda mer gjennom begrunnelsene mine for det jeg gjør. Ellers er det to ord som står spesielt igjen for meg fra konferansen: mening og håp. Sesjonene til Amundson og Niles og Charles P. Chen har vært inspirerende. Jeg har fått lyst til å utvikle gode verktøy på slike eksistensielle temaer selv og finne morsomme måter å jobbe med ungdom.

– Vil du anbefale andre norske veiledere å delta på disse konferansene?

– Ja absolutt! Jeg føler at jeg har vært i et faglig badekar og har plasket rundt der. Folk er veldig sosiale, lette å komme i kontakt med og villige til å dele. Jeg har overhørt mye nettverksbygging og planlegging av besøk og felles prosjekter. Selv har jeg fått en invitasjon om å komme tilbake til Quebec for å få opplæring i noen gruppeveiledningsverktøy de har her. Jeg vil også anbefale å melde seg til å presentere selv, det var veldig morsomt. Men trenger ikke være professor for å bidra, så lenge man har noe man kan eller har gjort som andre kan ha utbytte av. Konferansene gir mye faglig påfyll og en følelse av tilhørighet, både med andre nordmenn som deltar og til det internasjonale fellesskapet.

Neste år er konferansen i Japan 18.–21. september. Les om neste års konferanse

 

 

  

Karrieresenteret  Vestfold | Nordbyen 40 | 3111 Tønsberg | 33 38 08 83 | post@karrierevestfold.no

Personvern