logo

Søk

Du er her:

 

vestviken24.no 7.10.15

Tilbyr gratis karriereveiledning Av Kristin Guttormsen

Nyutdannet, permittert eller lei av jobben? Karrieresenteret Vestfold tilbyr gratis veiledning, til deg som er på utkikk etter nye jobb- og karrieremuligheter.

Jobbsøker: Linn Simonsen (t.v.) er på jakt etter nye karrieremuligheter, og får gode råd av karriereveileder Sonja Susnic, som er karriereveileder ved Karrieresenteret Vestfold.

Jobbsøker: Linn Simonsen (t.v.) er på jakt etter nye karrieremuligheter, og får gode råd av karriereveileder Sonja Susnic, som er karriereveileder ved Karrieresenteret Vestfold. (Foto: )

– Tilbudet er for alle over 19 år i Vestfold, og det er et offentlig og gratis tilbud. Vår største kundegruppe er de mellom 19 og 30 år. Men vi har også mange kunder mellom 30 og 40 år, og fra 50 og opp i 60-årene, sier Sonja Susnic, karriereveileder ved Karrieresenteret Vestfold.

LES OGSÅ: Her vil det mangle folk i årevis

Tøffe tak i oljebransjen

Linn Simonsen er økonom og har jobbet syv år i samme firma. Hun er på sitt andre veiledermøte med Susnic.

– Nå er jeg jobbsøker, fordi jeg jobber i oljebransjen og nylig ble vurdert «som overflødig», som det heter, sier Simonsen.

– Var det et sjokk å bli sagt opp?

Ledelsen gikk ut i april og varslet om nedskjæringer, så det var ikke et sjokk for min del. Jeg har vel gått litt med «huet i sanda» og håpet at det ikke skulle bli meg. Så ble det sånn, og da tenkte jeg: «ok, det er greit, nå er det bare å brette opp armene», sier hun.

I Simonsens firma er det hele 1500 som blir sagt opp, og i oljebransjen estimeres det med at 25.000 jobber blir borte.

– Jeg har valgt å tenke at dette ikke handler om meg, så jeg tar det ikke personlig.

Siden i vår har hun vært i tenkeboksen.

– Jeg tenkte: «hva skal jeg finne på nå? Hvilke andre muligheter har jeg? Skal jeg endre totalt retning?». En venninne anbefalte karrieresenteret, sier Simonsen.

LES OGSÅ: Har spesialisert seg til suksess

Karriere på Korten

Karrieresenteret Vestfold ble etablert på Korten høsten 2009, og er eid 50 prosent av Nav og 50 prosent av Vestfold fylkeskommune.

– Vi tilbyr individuell veiledning i forhold til valg av utdanning, yrkesvalg, eller hjelp i en jobbsøkerprosess. Her kan du få hjelp fra «a til å», forklarer Susnic.

Kjersti Furhovden er leder for karrieresenteret.

– I dag har jeg sittet på telefonen med tre ulike kunder: én var en kvinne fra Irak som har vært i språkpraksis og jobbpraksis, men som likevel ikke får jobb. Hun har bestemt seg for å ta videregående skole, og kommer til oss for å diskutere hva hun skal gjøre, sier Furhovden.

Furhovden veiledet også en kvinne fra Ukraina, og en ung gutt som tvilte sterkt på utdannelsen han har valgt.

– Hun har master i juridiske fag og er veldig høyt utdannet, men hun får ikke jobb i Norge. Hun ønsker å diskutere mulighetene sine. Så var det en ung gutt som hadde gått to år på en NTNU-utdanning, og oppdaget at dette var helt feil for han, sier hun.

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

Takler omstillingen

I kundemøtene kartlegges nettverk, interesser, personlige egenskaper og hva som er den enkeltes rammer.

– Vi gjorde en kartlegging av Linns personlige egenskaper. Hun er en stabil, robust person, som takler omstilling og stress godt. Linn tar omstillingen på en fornuftig måte, og da kan hun jobbe videre og se framover, og ikke gå i kjelleren, sier Susnic.

– Dette har vært veldig ålreit. Jeg ble tatt profesjonelt imot i fra første møte, og vi var innom ting jeg ikke hadde tenkt på selv, sier Simonsen.

Etter første samtale fikk hun med seg en omfattende personlighetstest hjem.

– I dag gikk vi gjennom testen, og jeg fikk bekreftet at mange av egenskapene jeg har listet opp på cv-en min stemmer. Jeg har jobbet med økonomi i mange år, men nå benytter jeg denne sjansen til å pushe meg litt, og vil søke høyere stillinger enn jeg har hatt tidligere, sier hun.

Ved hjelp av Susnic og veiledningen føler Simonsen seg trygget på egne egenskaper og muligheter.

– Når jeg har fått bekreftet en del sider ved meg selv, vil jeg føle meg tryggere i en intervjusituasjon, sier hun.

LES OGSÅ: Drømmer du om å drive kafé? Nå har du muligheten.

 

Øk kompetansen din

Både Furhovden og Susnic understreker viktigheten av i dag hele tiden å være oppdatert, å sørge for å få nye ferdigheter og økt kompetanse.

– Særlig det å være endringsdyktig, er noe NHO fremhever som kjempeviktig. Vi lever i en tid hvor det er stadige og raske endringer. Det gjelder å følge med i tida, og det gjelder alle, sier Susnic.

Selve jobbsøkerprosessen er også i stadig endring, særlig i forhold til sosiale medier.

– Mange stillinger går via kjente. Hvor aktiv er du, kjenner du noen, kjenner du de riktige folkene?, sier Susnic.

– Vi treffer høyt utdannete folk i jobb, som er et sted i livet hvor de vil noe annet. De vil vite hva de kan bruke utdanningen sin til og hva slags videreutdanning som fins, sier Furhovden.

Mye handler om å klare å ta de riktige valgene.

– Mye av hensikten er at de skal gjøre en god del selv. Veiledningen skal gjøre de i stand til å ta gode valg senere også, sier Susnic.

Hold motet oppe

– Å sette mot i folk er en viktig del av jobben vår. Mange har søkt masse jobber og er motløse og deppa. Da må du som veileder få de til å orke å stå på videre, og prøve enda mer, sier Furhovden.

Karrieresenteret Vestfold er alltid oppdatert på arbeidsmarkedet i Vestfold. I tillegg sitter veilederne på mye kompetanse på hva som fins av kurs, utdanning og muligheter videre.

– Vi skal være en spisskompetanse når det gjelder utdanning og jobb. Vi er mye ute i bedrifter, vi besøker universiteter og høgskoler, og vi kjenner til nye utdanninger. Ofte får vi tilbakemeldinger fra kundene våre, på at de skulle ønske de kjente til tilbudet vårt før, sier Kjersti Furhovden, leder for Karrieresenteret Vestfold.

Uensartet gruppe: Studenter som er usikre på yrkesvalg, høyt utdannede som er lei av jobben, eller folk som har vært ute av arbeidslivet en stund, og vil jobbe igjen. Alle kundegrupper er velkomne til leder Kjersti Furhovden, ved Karrieresenteret Vestfold.

Uensartet gruppe: Studenter som er usikre på yrkesvalg, høyt utdannede som er lei av jobben, eller folk som har vært ute av arbeidslivet en stund, og vil jobbe igjen. Alle kundegrupper er velkomne til leder Kjersti Furhovden, ved Karrieresenteret Vestfold. (Foto: )

 

 

 

  

Karrieresenteret  Vestfold | Nordbyen 40 | 3111 Tønsberg | 33 38 08 83 | post@karrierevestfold.no

Personvern