logo

Søk

Du er her:

 

Sandefjords Blad 17.01.14

Utdanningsmessa i Jotuhallen 2014

Forhører seg: Aina Corneliussen (t.h) lurer på om hun skal bli karriereveileder. Hun har ikke tenkt så mye på sjansene for jobb når hun er ferdig. Hun hører med karriereveileder Sonja Susnic (t.h) om yrket kunne være noe for henne. Alle Foto: Olaf Akselsen

Velger utdanning etter interesser

NHO mener studenter må se samfunnets behov og være realistiske når de velger utdanning. Men manglende jobbmuligheter bekymrer ikke elevene.

 

Fyller jotunhallen: Flere tusen elever fyller Jotunhallen både torsdag og fredag. 1. Håvard Enerud (18) – Sande 2. Sigrunn Thorkelsen (16) – Horten 3. Amalie Bådsvik (18) – Sande 4. Trym Svennungsen (18) – Skien (mulig case) 5. Ida Berg Ørbeck (17) – Larvik 6. Aina Corneliussen (18) – Skien (ved karriereveileder) Voksen: Sonja Susnic 7. De ved 3D-hodene: Rebecca Gjerstad og Nicolai Lied 8. Thomas Dalen (16) – Sandefjord

Egoistisk valg: Trym Svennungsen (18) tenker ikke på samfunnets behov når han velger utdannelse.

Mitt utdanningsvalg er egoistisk. Jeg tenker ikke på hva samfunnet har behov for, men hva jeg interesserer meg for, sier Trym Svennungsen fra Skien.

Han er én av flere tusen elever som kommer innom utdanningsmessa på Sandefjord videregående skole (SVGS) torsdag og fredag. Som flere andre elever Sandefjords Blad snakker med, vil han velge en utdanning ut ifra hva han synes er spennende og interesserer ham, og har tenkt lite over om det vil være jobb når han er ferdig.

LES OGSÅ: Unge jobbsøkere må være kreative

Se arbeidslivets realitet

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) ser et stadig større behov for lærere og helsepersonell, og særlig for ingeniører og folk med realfagskompetanse. Kompetansedirektør i NHO, Are Turmo, mener norske studenter burde være realistiske når de velger utdannelse.

– Ta utgangspunkt i det som er dine styrker, evner og muligheter, men se også realiteten i hva det er behov for i næringslivet og hvor det finnes jobber, sier han.

Næringslivet i Norge har behov for stadig flere med utenlandsk kompetanse. Tyskland er den nest største handelspartneren til Norge, men likevel er det stadig færre studenter som reiser til Tyskland.

– Bedrifter mister avtaler fordi de ikke har folk med den nødvendige kompetansen, sier Turmo.

Han sier det er viktig at studentene tenker på hvor raskt de kan komme i jobb, og i hvor stor grad man får brukt den utdannelsen man har tatt, ellers vil ressurser være bortkastet.

– Det er avgjørende at kompetansen er relevant for arbeidslivet, sier kompetansediretøren.

LES OGSÅ: 8.000 til SVGS og utdanningsmesse

Vanskelig for rådgivere

Rådgiverne på SVGS har et dilemma. Skal de anbefale det studenten har mest lyst til, eller der det er størst sjanse for en jobb.

– Jeg ønsker jo at elevene skal ha størst mulighet til en sikker jobb når de er ferdige med studiene, sier Oddrun Rudi.

Hun oppfordrer norske studenter til å være realistiske, og ikke velge utdanningsløp der det ikke er en jobb i enden.

Flere muligheter

Aina Corneliussen (18) allerede gjort mye research før utdanningsmessa.

– Jeg er opptatt av at jeg finner det yrket og studieløpet som passer meg best, sier hun.

Det viktigste er at hun får brukt sine beste personlige egenskaper.

18-åringen er ikke bekymret for å velge feil utdannelse.

– Det er en risiko for at du kan velge feil, men jeg har god tid. Skulle jeg oppdage at det ikke var noe for meg, kan jeg alltids bytte, sier hun.

 

  

Karrieresenteret  Vestfold | Nordbyen 40 | 3111 Tønsberg | 33 38 08 83 | post@karrierevestfold.no

Personvern